Składniki:
• filet wołowy 800 g
• 2 selery naciowe
• 1 cebula
• 2 marchewki
• masło
• goździki
• gałka muszkatołowa
• 1 kostka bulionowa
• liście laurowe
• butelka czerwonego wytrawnego wina
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę posiekać, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę, goździki oraz pokrojony seler, całość wymieszać i wlać butelkę wina, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym do powstałej marynaty włożyć mięso, odstawić na noc.
Na drugi dzień podsmażyć mięso na rozgrzanym maśle z dodatkiem liści laurowych i warzyw.
Po kilku minutach zalać całość winem i marynatą, wrzucić kostkę rosołową oraz dodać sól do smaku i pozostawić na małym ogniu ok. 2,5godz.
Następnie wyjąć mięso, pokroić go w plastry a sos przetrzeć przez sito i polać nim mięso przed podaniem.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW