Składniki:
• 70 dag mielonej wołowiny
• 2 średnie cebule
• 2 zielone papryki
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 200 ml rosołu (może być z kostki)
• 15 dag kukurydzy konserwowej
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
• pieprz
• sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym uformować z mięsa małe kulki, które obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Gotowe pulpety wyjąć z patelni a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę, lekko przesmażyć i ponownie dodać pulpety razem z koncentratem pomidorowym, kminkiem i chilii.
Następnie podlać całość rosołem i pozostawić na ogniu ok. 20min.
Pod koniec duszenia dodać kukurydzę.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW