Składniki:
- • 400g cielęciny
• 80g surowej szynki w plasterkach
• 3łyżki oliwy z oliwek
• 1ząbek czosnku
• 1łyżka wazowa bulionu
• ½ kieliszka wytrawnego białego wina
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paseczki a wołowinę w plastry po czym związywać razem w małe supełki.
W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć czosnek, wówczas dodać mięsne supełki a wyjąć czosnek.
Pozostawić na ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru i oprószyć je solą oraz pieprzem, zdjąć z patelni.
Następnie pozostały po smażeniu tłuszcz zlać a wlać wino i gotować do odparowania, wówczas ponownie włożyć supełki, wlać jeszcze rosół i gotować ostatnie 7min.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW