Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wódka anyżowa

Składniki:

  • 2,5 l spirytusu
  • ½ szkl. anyżu
  • 3 g anyżu
  • 3 g goździków
  • 6 g skórki z cytryny
  • 4 1/2 szkl. wody
  • 2 2/3 -4 szkl. cukru

    Sposób wykonania:
    Anyż, goździki i skórkę pomarańczową zalać spirytusem i odstawić na 2-3 tygodnie po czym wódkę przecedzić i zlać a wodę zagotować  dwukrotnie z dodatkiem cukru i wymieszać z wódką i anyżem.
     Przez gazę przecedzić całość do słoja, który szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni w ciepłe miejsce.
    Gdy wódka się ustoi delikatnie przelać do butelek.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *