Składniki:
- 2 kg karp
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 szklanka dobrego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ogórek utarty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Przyprawa kajeńska:
Sos jogurtowy:
Sposób przyrządzenia:
Karpia sprawić, umyć, dokładnie wyfiletować. Podzielić na porcje natrzeć przyprawą kajeńską, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przygotować sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane filety z karpia na złoty kolor, obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym.