Składniki:
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 25 dkg tuńczyka konserwowanego w sosie własnym
- 2 drobno posiekane cebulki dymki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz mielony
- kaszka kukurydziana
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Tuńczyka obsączyć na sicie z zalewy, rozkruszyć widelcem. W misce wymieszać ziemniaki, cebulkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i tuńczyka, natkę pietruszki, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wyrobić masę. Formować owalne kotleciki, obtaczać w kaszce kukurydzianej i smażyć na oliwie. Podawać z sałatkami.