Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza Oskara na piwnym cieście

Składniki:

    Ciasto:

    • 1 szklanka ciepłego piwa
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka cukru
    • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
    • 4 dkg świeżych drożdży
    • 2,75 – 3, 25 szklanki mąki


    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.  Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

    Sos
    Składniki:

    • 1 łyżeczka masła
    • 1 cebulka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • ½ kostki bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka ketchupu
    • sproszkowany czosnek
    • sól, mąka ziemniaczana

    Sposób przyrządzenia:
    Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

    Filing:

    Składniki:

      • 15 dkg sera żółtego pokrojono w płatki
      • 15 dkg sera mozarella pokrojonego w kostkę
      • 15 dkg boczku pokrojonego w plasterki
      • 15 dkg pokrojonych w plastry pieczarek
      • 15 dkg gotowanej fasolki szparagowej
      • 1 łyżka orzechów nerkowca


      Sposób przyrządzenia:

      Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.


       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *