Składniki:
- 40 dag szynki wieprzowej
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka ostra
- cebula w proszku
- rozmaryn
- tymianek
- kolendra
- oregano
- bazylia
- majeranek
- sol
- olej
Sos tzatzyki
- 1 świeży ogórek średniej wielkości
- 200 ml śmietany
- trochę koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, z przypraw i oleju zrobić marynatę. Jeśli chodzi o il każdego ze składników to wg uznania bo każdy lubi co innego. Mięsko marynować najlepiej przez noc ale nie jest to konieczne. Pieczemy na patelni do miękkości lub na grillu 🙂 Podajemy z sosem tzatzyki w którym zanurzamy kawałki mięsa..Sos:
Ogórek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Goplane