Składniki:
- 3 op. serka homogenizowanego naturalnego
- op. serka homogenizowanego waniliowego
- 4 jajka
- 2 szkl. cukru pudru
- 2 op. budyniu waniliowego
- op. cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 2 szkl. pokruszonych herbatników
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Następnie oba serki wymieszać ze sobą, dodając budynie i proszek d pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze żółtka oraz białka ubite na sztywną piane z dodatkiem odrobiny soli, delikatnie wymieszać.
Na dnie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wyłożyć herbatniki a na nich wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę.