Jeśli mamy już barszcz to nie może zabraknąć do niego uszek. Wypróbuj przepis Joli na uszka z grzybami. Przepis zawiera: mąkę, żółtko, grzyby i cebulę.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 żółtko
- 2/3 szkl gorącej wody
- szczypta soli
- 290 g ugotowanych grzybów suszonych
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać razem z solą.Wbić do niej żółtko oraz dodać roztopione masło.Całość dokładnie wymieszać, dodając stopniowo gorącą wodę, aby składniki lepiej się ze sobą złączyły.Wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Gotowe owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut.W między czasieObraną cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek.Wówczas dodać pokrojone grzyby i razem przesmażyć.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać bułkę tartą i razem dokładnie wymieszać.Natomiast ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować.Pokroić go na niewielkie kwadraty.Na każdym położyć po odrobinie farszu.Złożyć kwadraty na pól po przekątnej a potem zlepić ze sobą dwa boczne różki ciasta.Gotowe uszka wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Liczba porcji: 8