Jeśli wieczerza wigilijna to nie może zabraknąć na niej wigilijnego barszczu. Dziś przepis na barszcz pomysłu Waldemara. Lista zakupów: buraki, zakwas buraczany, pietruszka i przyprawy.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1,2 l wody
- 250 ml zakwasu buraczanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do garnka wrzucić obrane i pokrojone buraki.Dodać obraną pietruszkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki.Wrzucić jeszcze liść laurowy i ziele angielskie.Zalać całość wodą.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas wywar przecedzić.Wlać do niego zakwas buraczany.Dokładnie wymieszać i zagotować.Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Liczba porcji: 5