Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych piegów z grzybami. Wypróbuj przepis Klaudii. Lista zakupów grzyby, masło, mąką i żółtko.
Składniki:
- 80 g suszonych grzybów
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 2 szkl mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 szkl ciepłej wody
Sposób wykonania:
-
Wcześniej namoczone grzyby ugotować w bulionie.Gotowe odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle.Następnie przełożyć ją do grzybów.Wsypać jeszcze bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Natomiast mąkę przesiać razem z solą.Dodać do niej żółtka, olej oraz wodę i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.Gotowe rozwałkować.Wykroić z niego kółka np. szklanką.Na każdym kółku rozłożyć farsz.Złożyć kołka na pół i zlepić brzegi.Tak przygotowane pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Liczba porcji: 8