Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczne pierogi z grzybami Klaudii

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych piegów z grzybami. Wypróbuj przepis Klaudii. Lista zakupów grzyby, masło, mąką i żółtko. 
 

Składniki:

  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szkl mąki
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 szkl  ciepłej wody
 

Sposób wykonania:

  1. Wcześniej namoczone grzyby ugotować w bulionie.
    Gotowe odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. 
    Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    Następnie przełożyć ją do grzybów.
    Wsypać jeszcze bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Natomiast mąkę przesiać razem z solą.
    Dodać do niej żółtka, olej oraz wodę i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe rozwałkować.
    Wykroić  z niego kółka np. szklanką.
    Na każdym kółku rozłożyć farsz.
    Złożyć kołka na pół i zlepić brzegi.
    Tak przygotowane pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *