Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pachnące świętami kluski z makiem i bakaliami

Wypróbuj sprawdzony przepis na wigilijne kluski z makiem. Do ich przygotowania potrzebujesz: makaronu, maku, miodu i bakalii. 
 

Składniki:

  • 1 op makaronu wstążki 
  • 1 szkl maku
  • 10 łyżek płynnego miodu
  • 4 łyżki migdałów
  • 4 łyżki orzechów
  • 2 łyżki skorki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • kilka suszonych moreli

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie mak sparzyć wrzątkiem.
    Następnie zemleć go w maszynce dwukrotnie.
    Wówczas dodać do niego miód.
    Wrzucić posiekane migdały i orzechy, skórkę z pomarańczy oraz sparzone wrzątkiem rodzynki.
    Dodać jeszcze pokrojone suszone morele.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do makowej masy i wymieszać. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *