Najlepsze, domowe uszka do wigilijnego barszcz. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mąki, jajka, suszonych grzybów, cebuli i przypraw.
Składniki:
- 150 g mąki
- 50 ml letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 70 g suszonych prawdziwków
- 1 cebulka
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać na stolnicę z dodatkiem szczypty soli.Wbić do niej jajko i dolewając po odrobinie wody całość zagniatać na gładkie, jednolite ciasto.Gotowe rozwałkować po czym pokroić na kwadraty.Następnie wcześniej namoczone w wodzie grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym przełożyć ją do grzybów.Dodać jeszcze bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Grzybowy farsz rozłożyć na kwadracikach z ciasta.Z łożyć je po przekątnej na pół po czym zlepić ze sobą przeciwległe rogi.Gotowe uszka wrzucać na osolony wrzątek.Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Liczba porcji: 6