Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijne uszka Donaty

Najlepsze, domowe uszka do wigilijnego barszcz. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mąki, jajka, suszonych grzybów, cebuli i przypraw. 
 

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 50 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę z dodatkiem szczypty soli.
    Wbić do niej jajko i dolewając po odrobinie wody całość zagniatać na gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe rozwałkować po czym pokroić na kwadraty.
    Następnie wcześniej namoczone w wodzie grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Obraną cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym przełożyć ją do grzybów. 
    Dodać jeszcze bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Grzybowy farsz rozłożyć na kwadracikach z ciasta.
    Z łożyć je po przekątnej na pół po czym zlepić ze sobą przeciwległe rogi.
    Gotowe uszka wrzucać na osolony wrzątek.
    Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *