Udka z kurczaka w sosie pieprzowym
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 1 łyżka siekanej natki
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 20 ziarenek pieprzu zielonego
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- sól
- 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego
- sok z 1 cytryny
- plasterki cytryny
Sposób przyrządzenia:
Pieprz lekko zmiażdżyć (tak by część ziaren była w całości), zalać olejem (jeśli nic mamy aromatyzowanego. można do zwykłego dodać szczyptę ziół), odstawić na 24 godz. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, odciąć końce, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Połączyć z 2-3 łyżkami oleju, szczyptą soli i natką. Udka umyć, ostrym nożem wyjąć z nich kości, w puste miejsca włożyć warzywa. Posmarować olejem, posolić. Każde udko owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze, piec 30 min w temp. 200 stopni C. Wyjąć, ostudzić. Odrobinę oleju wymieszać z sokiem z cytryny i zmacerowanym pieprzem, lekko posolić. Udka wyjąć z folii. pokroić na plasterki, polać sosem pieprzowym, ozdobić cytryną.