Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka w aromatycznym sosie migdałowym.

Składniki:


• 8 małych udek kurzych
• 1 łyżka Pasty Curry Łagodnej Patak`s
• 1 łyżka Pasty Garam Masala Patak`s
• 4 łyżki mąki kukurydzianej
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki masła
• 2 duże cebule posiekane
• 2 małe jogurty naturalne ok. 300 ml
• 150 ml kwaśnej śmietany
• 3 ząbki czosnku posiekane
• 150 ml rosołku (może być z kostki rosołowej)
• 1 paczka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Wymieszać jogurt ze śmietaną i mąką kukurydzianą. Udka dokładnie wysmarować pastą curry i pastą garam masala. Rozgrzać olej z masłem na patelni, dodać czosnek, cebule, udka i całość smażyć na wolnym ogniu ok. 10-15 minut mięso należy przewracać okazjonalnie. Po tym czasie całość podlać rosołem i mieszanką jogurtu, mąki kukurydzianej i śmietany. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze 7-10 minut. W między czasie uprażyć migdały na teflonowej patelni aż nabiorą lekko złotego koloru.

Udka polane sosem i posypane płatkami migdałowymi podawać razem z ryżem.

Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości firmy DeCare dystrybutora produktów Patak’s

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *