Składniki:
- ½ kg sera śmietankowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 dkg cukru
- 100 ml mleka
- 10 dkg pumpernikla
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 dkg orzechów laskowych
- 20 dkg wiśni / mogą być z kompotu /
- 200 ml rumu
- 125 ml śmietany
- wiórki czekoladowe do przybrania
Sposób przyrządzenia:
Twarożek, cukier, cukier waniliowy i mleko dokładnie wymieszać. Skruszony pumpernikiel skropić rumem i wymieszać z tartą czekoladą i posiekanymi orzechami. W szklanej misce warstwami układać mieszankę pumpernikla, twarożkową i wiśnie. Ostatnią warstwę powinien tworzyć twarożek. Miskę odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Ozdobić śmietaną i wiśniami i posypać wiórkami czekoladowymi.