Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- 1 zielone mango
- 2 łyżki sos rybnego
- garść orzechów nerkowca
- 5 łyżek soku z limetki
- 10 g posiekanych papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 korzonki kolendry
- 2 ½ łyżki cukru
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek szczypiorku
- olej
Sposób wykonania:
- Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść go widelcem. Następnie czosnek chili i kolendrę rozgnieść w moździerzu, wówczas dodać sok z limetki, sos rybny i cukier.
Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
Następnie rybę zarumienić na rozgrzanym oleju po czym ułożyć go na półmisku.
Obłoży plasterkami mango i polać sosem.
Na koniec udekorować jeszcze orzeszkami, listkami kolendry oraz szczypiorkiem.