Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tuńczyk z zielonym mango

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie
  • 1 zielone mango
  • 2 łyżki sos rybnego
  • garść orzechów nerkowca
  • 5 łyżek soku z limetki
  • 10 g posiekanych papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 korzonki kolendry
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść go widelcem. Następnie czosnek chili i kolendrę rozgnieść w moździerzu, wówczas dodać sok z limetki, sos rybny i cukier.
    Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
    Następnie rybę zarumienić na rozgrzanym oleju po czym ułożyć go na półmisku.
    Obłoży plasterkami mango i polać sosem.
    Na koniec udekorować jeszcze orzeszkami, listkami kolendry oraz szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *