Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjna zupa grzybowa z łazankami

Składniki:

  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 5 ziaren pieprzu, sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka masła

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby dokładnie umyć, namoczyć gorącą, ale nie gotującą się wodą na około 3-4 godziny. Ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodać opłukane, obrane warzywa, dodać masło, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze około jednej godziny. Wywar przecedzić przez sito, a grzyby pokroić w paseczki, połączyć znowu z wywarem, dodać śmietanę. Przyprawić do smaku. Podawać z łazankami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *