Składniki:
- 500 g brokułów
- sól
- 250 g tortellini
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml śmietany
- 1 szczypta cukru
- 200 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
- Brokuły podzielić na różyczki a łodygę pokroić w kostkę po czym zalać je osoloną wodą.
Gotować około 10 minut po tym czasie odcedzić.
Następnie ugotować tortellini według przepisu na opakowaniu.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić 125 ml wody z gotowania brokułów.
Dodać jeszcze śmietanę i ubić trzepaczką na gładką masę.
Trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do sosu dodać brokuły oraz tortellini, delikatnie przemieszać.
Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.