Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron ze szpinakiem i serem

 

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g liści szpinaku
  • 400 g sera owczego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 200 g ugotowanego makaronu
  • 4 pomidory
  • sól
  • biały pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 40 g orzeszków piniowych
  • masło

 

 

Sposób wykonania:
Cebule i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać szpinak i trzymać na ogniu pod przykryciem około 7 minut.
Po tym czasie zdjąć szpinak z ognia i dodać do niego pomidory pokrojone w kostkę.
Delikatnie przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ser pokroić w kostkę, doprawić do smaku tymiankiem i połączyć z makaronem.
Makaron z serem układać na przemian ze szpinakiem i pomidorami w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową.
Wstawić naczynie do garnka z wodą i tak włożyć do piekarnika.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 30 minut.
Przed podaniem posypać jeszcze orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *