Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 500 g liści szpinaku
- 400 g sera owczego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 200 g ugotowanego makaronu
- 4 pomidory
- sól
- biały pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- 40 g orzeszków piniowych
- masło
Sposób wykonania:
Cebule i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać szpinak i trzymać na ogniu pod przykryciem około 7 minut.
Po tym czasie zdjąć szpinak z ognia i dodać do niego pomidory pokrojone w kostkę.
Delikatnie przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ser pokroić w kostkę, doprawić do smaku tymiankiem i połączyć z makaronem.
Makaron z serem układać na przemian ze szpinakiem i pomidorami w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową.
Wstawić naczynie do garnka z wodą i tak włożyć do piekarnika.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 30 minut.
Przed podaniem posypać jeszcze orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.