Składniki:
• 2 pomarańcze
• 6 jaj
• 25 dag cukru
• 25 dag zmielonych migdałów
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 owoc granatu
• 150 ml jogurtu
• około 25 listków mięty
Wykonanie:
Pomarańcze umyć, włożyć do wrzącej wody i gotować około 90 minut, wyjąć i wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 190ºC.
Pomarańcze przekroić na pół, po usunięciu pestek, zmiksować.
Purée wymieszać z jajami, cukrem, migdałami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na blachę (35 x 25 cm) wyłożoną pergaminem, piec około 40 minut, wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Granat pokroić w ćwiartki. Skórkę na końcach ćwiartek odgiąć na zewnątrz tak, aby wydobyć nasiona.
Z ciasta wykroić 25 okrągłych torcików. Na każdy torcik wyłożyć nieco jogurtu, udekorować nasionami granatu i listkiem mięty.