Składniki:
- kostka masła
- 1 szkl. śmietanki 12%
- 4 jajka
- 1 szkl. maki pszennej
- ¾ szkl. otrąb
- 1 szkl. cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta startej skórki z cytryny i pomarańczy
- masło
- tarta bułka
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- lukrowa polewa
Sposób wykonania:
- Śmietankę doprowadzić do wrzenia razem z masłem i cukrem.
Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i lekko przestudzić, wówczas dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wrzucić jeszcze otręby, skórki oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty, które przełożyć dżemem. Polać polewa i udekorować owocami.