Składniki:
Ciasto:
• 6 dag masła
• 5 łyżek cukru
• 1 jajko
• 2 łyżeczki kakao
• 1/3 szklanki mąki pszennej_
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
• 25 dag malin
• 4 łyżki cukru
• 1 opakowanie serka homogenizowanego (125 g)
• 20 dag twarogu
• 10 dag śmietany kremówki
• 4 łyżeczki żelatyny instant
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: masło, cukier, jajko, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmiksować. Tortownicę natłuścić, przełożyć ciasto. Piec 20 minut w temp. l60°C.
Nadzienie: 1/2 malin zmiksować z serkiem, twarogiem i cukrem. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody. Śmietanę, żelatynę i połowę całych malin (resztę odłożyć do dekoracji) dodać do masy serowej, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Torcik wstawić na 2 godziny do lodówki.