Składniki:
Kruche ciasto:
• 200 g mąki,
• 80 g cukru,
• szczypta soli,
• 120 g masła,
• 1 żółtko
Krem i dekoracja:
• 1 puszka ananasów w krążkach (ok. 480 g),
• 4 żółtka,
• 100 g cukru,
• starta skórka i sok z 2 limetek,
• 8 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,250 g konfitury z moreli,
• 1 gotowy spód biszkoptowy (a 26 cm),
• 500 ml śmietany kremówki,
• 150 g płynnej polewy z czekolady deserowej,
• 12 plastrów limetek
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, cukru, soli, masła, i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 30 minut. Ananas osaczyć, potowe plastrów pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z limetek oraz żelatyną na gładki krem, chłodzić ok. 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (0 26 cm) i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Ciasto posmarować konfiturą i przykryć biszkoptem. Śmietanę ubić i razem z pokrojonym ananasem dodać do kremu, wymieszać, krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto chłodzić 2 godziny. Tort ostrożnie wyjąć z formy. Plastry ananasa przekroić na pół, kilka zanurzyć w polewie, resztę polać polewą. Tort ozdobić ananasem i plastrami limetki.