Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tokany z wieprzowiny

Składniki:

  • 20 dag wieprzowiny bez kości
  • 20 dag cielęciny bez kości
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag pomidorów (mrożonych)
  • 5 dag ostrej papryki konserwowej
  • 100 ml śmietany
  • 2 dag mąki
  • sól, pieprz i papryka mielona do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki razem z boczkiem. Cebulę obrać, opłukać drobno pokrajać. Boczek częściowo stopić, dodając mięso i cebulę, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pokrajaną w paseczki papryką i śmietaną wymieszać z mąka oraz przyprawami, doprawić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *