Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia w zielonym sosie

Składniki:

    Sos:

    • 2 żółtka
    • 4 łyżka białego wina
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • szczypiorek, koperek, natka pietruszki i inne ulubione zioła
    • sól, pieprz

    Tilapia:

    • tilapia mrożona
    • sok z cytryny
    • olej i masło do smażenia
    • sól, pieprz biały


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować sos. W rondelku, na małym ogniu, rozetrzeć żółtka z białym winem do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Dodawać przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Kolej na rybę. Filety z tilapii są zazwyczaj zamrożone w związku z tym należy je odpowiednio wcześnie powoli rozmrozić. Rozmrożone filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i usmażyć rybę na piękny ciemno złoty kolor. Przed podaniem polać sosem. Podając ozdobić plastrami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *