Składniki:
- Sos:
- 2 żółtka
- 4 łyżka białego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypiorek, koperek, natka pietruszki i inne ulubione zioła
- sól, pieprz
- tilapia mrożona
- sok z cytryny
- olej i masło do smażenia
- sól, pieprz biały
Tilapia:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. W rondelku, na małym ogniu, rozetrzeć żółtka z białym winem do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Dodawać przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Kolej na rybę. Filety z tilapii są zazwyczaj zamrożone w związku z tym należy je odpowiednio wcześnie powoli rozmrozić. Rozmrożone filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i usmażyć rybę na piękny ciemno złoty kolor. Przed podaniem polać sosem. Podając ozdobić plastrami cytryny.