Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia w ostrym sosie

Składniki:

    Sos:

    • 2 duże czerwone papryki
    • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula
    • 1 – 2 ząbki czosnku
    • 4 łyżki śmietany lub jogurtu
    • sól, pieprz do smaku, chili

    Tilapia:

    • 50 dkg filetów z tilapii
    • sok z cytryny
    • mąka
    • oliwa z masłem do smażenia
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Przygotować sos. Paprykę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, poddusić na 2 łyżkach oliwy wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać śmietanę. Zmiksować. Doprawić do smaku, dodać posiekany szczypiorek, odstawić w ciepłe miejsce. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, każdą porcję ryby obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Podając polać sosem, Podawać z ryżem na sypko i żurawinami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *