Składniki:
- Sos:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu
- sól, pieprz do smaku, chili
- 50 dkg filetów z tilapii
- sok z cytryny
- mąka
- oliwa z masłem do smażenia
- sól, pieprz
Tilapia:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Paprykę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, poddusić na 2 łyżkach oliwy wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać śmietanę. Zmiksować. Doprawić do smaku, dodać posiekany szczypiorek, odstawić w ciepłe miejsce. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, każdą porcję ryby obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Podając polać sosem, Podawać z ryżem na sypko i żurawinami.