Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp marynowany

Składniki:

  • filet z karpia
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej

Marynata:

  • 1, 5 szklanki octu 3% (rozcieńczyć ocet spirytusowy)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • ½ szklanki bulionu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 goździk
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy


Sposób przyrządzenia:
Karpia umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w głębokiej salaterce. Z głowy, kręgosłupa itp. ryby ugotować mocny bulion, zredukować go do objętości ½ szklanki. Przygotować marynatę. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cienki „makaron”. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebule, dodać marchew i pietruszkę, dusić razem 7 minut. Do tak przygotowanych warzyw wlać bulion rybny, dodać sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździk,  gotować powoli 20 minut, dodać ocet, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalać porcje ryby w salaterce, schłodzić, przykryć folią i odstawić do lodówki. Po 24 godzina nadaje się do jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *