Składniki:
- filet z karpia
- mąka
- sól, pieprz
- olej
Marynata:
- 1, 5 szklanki octu 3% (rozcieńczyć ocet spirytusowy)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- ½ szklanki bulionu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 goździk
- 5 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Karpia umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w głębokiej salaterce. Z głowy, kręgosłupa itp. ryby ugotować mocny bulion, zredukować go do objętości ½ szklanki. Przygotować marynatę. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cienki „makaron”. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebule, dodać marchew i pietruszkę, dusić razem 7 minut. Do tak przygotowanych warzyw wlać bulion rybny, dodać sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździk, gotować powoli 20 minut, dodać ocet, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalać porcje ryby w salaterce, schłodzić, przykryć folią i odstawić do lodówki. Po 24 godzina nadaje się do jedzenia.