Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
- ½ kurczaka
- 15 dkg pieczarek
- 1 papryka
- 5 dkg śliwek suszonych
- 1 jajko
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Chłodnego obrać z mięsa, mięso posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić, drobno pokroić. Paprykę i posiekany czosnek lekko przesmażyć na oliwie, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić ostro, wymieszać z jajkiem.
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.