Składniki:
- 1i1/2 kg. wieprzowiny bez kości
- 15dag.żółtego sera
- 20dag.suszonych moreli
- 2 marchewki
- szklanka soku pomarańczowego
- olej
- kilka listków szałwii
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- papryka mielona
Przygotowanie:
Mięso rozkroić na płat grubości1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Przyprawy wetrzeć w mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Morele namoczyć. Ser pokroić na plasterki. Ser ,morele i szałwię ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, obwiązać sznurkiem i posmarować olejem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, podlać kilkoma łyżkami wody i piec godzinę w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewać szynkę wytworzonym sosem. Marchewki pokroić w krążki i dodać do pieczeni. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Całość piec jeszcze 30 minut. Podawać z listkami szałwii.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez barara"