Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka z morelami

Składniki:

  • 1i1/2 kg. wieprzowiny bez kości
  • 15dag.żółtego sera
  • 20dag.suszonych moreli
  • 2 marchewki
  • szklanka soku pomarańczowego
  • olej
  • kilka listków szałwii
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona

Przygotowanie:

Mięso rozkroić na płat grubości1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Przyprawy wetrzeć w mięso i odstawić  na godzinę do lodówki. Morele namoczyć. Ser pokroić na plasterki. Ser ,morele i szałwię ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, obwiązać sznurkiem i posmarować olejem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, podlać kilkoma łyżkami wody i piec godzinę w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewać szynkę wytworzonym sosem. Marchewki pokroić w krążki i dodać do pieczeni. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Całość piec jeszcze 30 minut. Podawać z listkami szałwii.

 

„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez barara"

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *