Składniki:
• szynka wieprzowa (około 2 kg)
• cebula
• marchewka
• pietruszka
• olej
• 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 4 ziarna pieprzu
• 4 ziarna jałowca
• 1/2 łyżeczki tymianku
• sól
Sposób przyrządzenia:
Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki.
Wino i szklankę wody wlać do garnka, dodać warzywa i przyprawy, zagotować.
Marynatę odstawić, aż ostygnie.
Szynkę opłukać, odciąć tłuszcz. Mięso natrzeć solą, ułożyć w naczyniu i polać marynatą.
Odstawić na 2 – 3 dni w chłodne miejsce. Codziennie obracać mięso. Mięso osączyć z marynaty, a marynatę zachować. Szynę związać ciasno nicią, ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie.
Piec około 1,5 – 2 godziny w temperaturze 180ºC. Co jakiś czas polewać szynkę marynatą. Gotową szynkę pokroić ostrym nożem w grube plastry.
Podawać z chrzanem.