Składniki:
• 1 kg schabu
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 2 średnie cebule
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• łyżka soli
a ponadto
• opakowanie mrożonych śliwek
• 2 mandarynki
• 10 małych cebulek z octowej zalewy
• 4 korniszony
• 3 ząbki czosnku
• 3 goździki
• 3 ziarna ziela angielskiego
• szczypta chili
• łyżka cukru
• łyżka octu winnego
• łyżka żelatyny
• szczypta soli i pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Natrzyj schab solą wymieszaną z czosnkiem, pieprzem i tymiankiem.
Posyp kminkiem i ułóż w brytfannie posmarowanej olejem.
Przykryj folią i piecz w dość niskiej temperaturze (170ºC), by mięso pozostało soczyste.
Jeśli schab nie ma cienkiej otoczki tłuszczu, wlej na dno brytfanny pół filiżanki wody i polewaj mięso sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
Po 30 minutach wsyp pokrojoną w ósemki cebulę.
Kilogramowy kawałek schabu piecze się około 70 minut.
W tym czasie wsyp do rondla mrożone śliwki. Dodaj przyprawy: goździki, czosnek, chili, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i ocet winny.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Kiedy są już dobre, wystudź je w korzennym syropie.
Następnego dnia, gdy schab zastygnie w lodówce, pokrój go na plastry.
Ułóż na półmisku. Udekoruj śliwkami, cząstkami mandarynek, cebulkami z octu i wachlarzykiem z korniszona. Syrop śliwkowy wymieszaj z 2 łyżkami sosu spod pieczenia i rozcieńcz szklanką wody.
Przecedź, jeśli trzeba, przypraw cukrem.
Zagotuj, wymieszaj z żelatyną, a gdy wystygnie, wylej na schab i owoce.
1 comment for “Schab z owocami”