Składniki:
• 1 kg szparagów
• 40 dag szynki
• 10 dag startego ementalera
• 10 dag masła
• 1 łyżeczka cukru
• sól
• pieprz
• starta gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Szparagi cienko obrać i odciąć główki po czym związać w pęczki bawełnianą nitką i obciąć twarde końce.
Następnie wrzucić szparagi na 1/3 rozgrzanego masła, oprószyć solą, pieprzem, cukrem oraz gałką muszkatołową i zalać wodą, doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 3 min.
Po tym czasie odsączyć szparagi i każdy owinąć w plasterek szynki.
Przełożyć szparagi do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 min.
Pod koniec pieczenia posypać startym serem.
Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania Wszelakie” przez Marlena