Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi na kwaśno z sezamem

Składniki:

    • 2 kg świeżych, oczyszczonych szparagów
    • 3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
    • 1.5 łyżki octu ryżowego
    • 1,5 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu

Sposób przyrządzenia:
Szparagi zalać osolonym wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić, zalać lodowato zimną wodą aby szparagi były chrupiące, obsączyć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Olej sezamowy wymieszać z cukrem, octem, sosem sojowym. Zimne szparagi ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem, posypać sezamem i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *