Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron fettuccine ze szparagami i szynką

Składniki:

    • 50 dkg oczyszczonych pokrojonych na kawałki szparagów
    • 25 dkg makaronu wstążki
    • 15 dkg pokrojonej w kostkę szynki
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 pokrojone w drobną kostkę cebule
    • 2 posiekane drobno ząbki czosnku
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • sól, pieprz i papryka do smaku
    • tarty parmezan


    Sposób przyrządzenia:

    Makaron i szparagi zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić zachowując ½ szklanki płynu.  Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać szynkę i ciągle mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać makaron ze szparagami, wlać pozostawiony wywar, ocet balsamiczny, sól, pieprz i paprykę, podgrzać mocno mieszając. Podawać na gorąco posypane tartym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *