Składniki:
- 50 dkg oczyszczonych pokrojonych na kawałki szparagów
- 25 dkg makaronu wstążki
- 15 dkg pokrojonej w kostkę szynki
- 1 łyżka oliwy
- 2 pokrojone w drobną kostkę cebule
- 2 posiekane drobno ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz i papryka do smaku
- tarty parmezan
Sposób przyrządzenia:
Makaron i szparagi zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić zachowując ½ szklanki płynu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać szynkę i ciągle mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać makaron ze szparagami, wlać pozostawiony wywar, ocet balsamiczny, sól, pieprz i paprykę, podgrzać mocno mieszając. Podawać na gorąco posypane tartym parmezanem.