Składniki:
- 70 dag schabu środkowego
- 30 dag boczku wędzonego
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 15 listków laurowych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 łyżki oleju
- kilka gałązek koperku
- kilka listków sałaty
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 10 minut.
W między czasie ¼ łyżeczki pieprzu wymieszać z ½ łyżeczką soli, olejem oraz papryką.
Następnie posmarować marynatą odcedzone ziemniaki oraz mięso pokrojone w kostkę, odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ziemniaki owinąć plasterkami boczku i nabijać na przemian razem z mięsem, papryką i listkami laurowymi na szpadki.
Piec na ruszcie około 7 minut cały czas obracając.
Udekorować listkami sałaty i koperku.