Składniki:
- 500 g schabu
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1żółta papryka
- 2cebule
Marynata:
- 30 g świeżego imbiru
- 3 łyżki wytrawnego wina
- 2 łyżki sou sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ćwierć łyżki pieprzu
- ½ łyżki przyprawy chińskiej
Sposób przygotowania:
Wino wymieszać z sosem sojowym, olejem, koncentratem pomidorowym, pieprzem, przyprawą chińską oraz drobno pokrojonym imbirem.
Powstałą marynatą zalać mięso, cebulę i ciuknie pokrojone w cienkie plastry oraz papryki pokrojone w duże kawałki po czym wstawić na 3-4 godz. do lodówki.
Następnie na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso z warzywami i upiec na grillu. W czasie pieczenia smarować szaszłyki marynatą.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Agnieszkę