Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z krewetek przepisu Romka

I kolejny przepis na owoce morza. Tym razem krewetki w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: krewetek, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 40 sztuk
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 3 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i sos tabasco.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić krewetki.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron, aż ładnie się zaróżowią. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *