Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary przepisu Romka

Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomity przepis na kalmary. Aby go wykonać oprócz kalmar potrzebujesz: oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i natki pietruszki.   
 

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilii
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze pierścienie.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Chilii i natkę pietruszki drobno posiekać.
    Wrzucić wszystkie składniki do miseczki.
    Zalać je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
    Dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą ora pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić kalmary.
    Marynować około 30 minut.
    Po tym czasie wrzucić je na rozgrzana patelnie i smażyć około 5 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *