Znakomite przepisy na ciasta i desery. Dziś przepis na tatrę z wiśniami Julity. Do jej wykonania będziesz potrzebować: wiśni, masła, mąki, śmietany i jajek.
Składniki:
- 250 g wiśni
- 120 g miękkiego masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 300 g kwaśnej śmietany 18%,
- 2 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób wykonania:
-
Na stolnicę przesypać mąkę z dodatkiem soli i cukru.Dodać miękkie masło oraz żółtko.Całość dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta.Gotowe rozwałkować i wylepić nim dno formy do tart.Ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia.Na papier wysypać np. fasolę, aby obciążyła ciasto, by za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.W między czasie do miski wlać śmietanę.Wbić do niej jajka oraz dodać cukier i mąkę.Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Gotową wylać na podpieczony spód.Ułożyć na niej wydrylowane wiśnie.Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25 minut.
Liczba porcji: 9