Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z wiśniami Julity

Znakomite przepisy na ciasta i desery.  Dziś przepis na tatrę z wiśniami Julity. Do jej wykonania będziesz potrzebować: wiśni, masła, mąki, śmietany i jajek. 
 

Składniki:

  • 250 g wiśni
  • 120 g miękkiego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
 

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesypać mąkę z dodatkiem soli i cukru.
    Dodać miękkie masło oraz żółtko.
    Całość dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta.
    Gotowe rozwałkować i wylepić nim dno formy do tart.
    Ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia.
    Na papier wysypać np. fasolę, aby obciążyła ciasto, by za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie do miski wlać śmietanę.
    Wbić do niej jajka oraz dodać cukier i mąkę.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
    Gotową wylać na podpieczony spód.
    Ułożyć na niej wydrylowane wiśnie.
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25 minut. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *