Pyszne i sprawdzone przepisy na szaszłyki. Dziś podajemy przepis na szaszłyki z indyka w miodowej marynacie. Przepis zawiera: piersi z indyka, miód, rozmaryn, natkę pietruszki i jałowiec.
Składniki:
- ½ kg piersi z indyka
- 100 ml miodu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 100 ml oliwy
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki bazylii
- kilka ziaren jałowca
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Piersi z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Pokroić je na mniejsze kawałki.Natomiast do miseczki przelać miód.Dodać od niego oliwę i razem wymieszać.Wówczas dodać jeszcze rozmaryn, bazylię i jałowiec.Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i na koniec doprawić jeszcze do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, aby mięso przegryzło się z przyprawami.Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki i nadziewać na patyczki do szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4