Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki z tuńczyka Weroniki

Poszukujesz nowych przepisów na ryby? Idealnie trafiłeś. Steki z tuńczyka Weroniki. Do wykonania przepisu potrzebujesz: steków z tuńczyka, oliwy z oliwek, sok z cytryny, czosnku i szalotki. 
 

Składniki:

  • 4 świeże steki z tuńczyka 
  • ½ szkl oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sok wyciśnięty z 1 limonki 
  • 3 szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób wykonania:

  1. Steki z tuńczyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niego sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać.
    Obrane szalotki drobno posiekać i wrzucić do marynaty.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć, odstawić na co najmniej 30 minut.
    Po tym czasie kłaść tuńczyka na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoty kolor.  
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *