Podaliśmy przepis na steka rybnego, a teraz przyszedł czas na przepis na prawdziwego steka z soczystej wołowiny. Przepis zawiera: mięso z udźca wołowego, białe wino, rozmaryn i oliwę z oliwek.
Składniki:
- 70 dag mięsa z udźca wołowego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki musztardy
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać białe wino.Dodać do niego musztardę oraz ocet jabłkowy.Wlać jeszcze oliwę i dokładnie wymieszać.Na koniec wrzucić rozmaryn i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Najlepiej odstawić go na kilka godzin, aby dobrze przegryzł się z przyprawami.Po tym czasie kłaść mięso na rozgrzanym ruszcie i grillować.Czas trzymania mięsa na ruszcie zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy uzyskać.
Liczba porcji: 4