Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek wołowy przepisu Marka

Podaliśmy przepis na steka rybnego, a teraz przyszedł czas na przepis na prawdziwego steka z soczystej wołowiny. Przepis zawiera: mięso z udźca wołowego, białe wino, rozmaryn i oliwę z oliwek. 
 

Składniki:

  • 70 dag mięsa z udźca wołowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki musztardy 
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1  łyżka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać białe wino.
    Dodać do niego musztardę oraz ocet jabłkowy.
    Wlać jeszcze oliwę i dokładnie wymieszać.
    Na koniec wrzucić rozmaryn i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Najlepiej odstawić go na kilka godzin, aby dobrze przegryzł się z przyprawami.
    Po tym czasie kłaść mięso na rozgrzanym ruszcie i grillować.
    Czas trzymania mięsa na ruszcie zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy uzyskać. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *