Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb kukurydziany Grażyny

Smakowity i przepięknie pachnący chleb kukurydziany. Bardzo prosty w wykonaniu. Aby go upiec potrzebujesz tylko: mąki kukurydzianej i pszennej, drożdże, sól i odrobinę wody. 
 

Składniki:

  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl letniej wody
  • masło do formy 

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przelać wodę.
    Dodać do niej drożdże i dokładnie wymieszać, aby drożdże dokładnie się rozpuściły.
    Gotowy zaczyn odstawić na chwile w ciepłe miejsce. 
    Następnie do miski przesiać obie mąki z dodatkiem soli.
    Wlać drożdżowy zaczyn i całość dokładnie wyrabiać na jednolite ciasto.
    Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
    Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu i piec około 40 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *