Smakowity i przepięknie pachnący chleb kukurydziany. Bardzo prosty w wykonaniu. Aby go upiec potrzebujesz tylko: mąki kukurydzianej i pszennej, drożdże, sól i odrobinę wody.
Składniki:
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl letniej wody
- masło do formy
Sposób wykonania:
-
Do miseczki przelać wodę.Dodać do niej drożdże i dokładnie wymieszać, aby drożdże dokładnie się rozpuściły.Gotowy zaczyn odstawić na chwile w ciepłe miejsce.Następnie do miski przesiać obie mąki z dodatkiem soli.Wlać drożdżowy zaczyn i całość dokładnie wyrabiać na jednolite ciasto.Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 6