Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na ciasta. Babka Karolinka to nasza dzisiejsza propozycja. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, mąki ziemniaczanej oraz pszennej, oleju i ajerkoniaku.
Składniki:
- 6 jajek
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru pudru
- 1 op cukier waniliowy
- 1 szkl oleju
- 1 szkl ajerkoniaku
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Do miski wbić jajka.Wsypać do nich cukier puder oraz cukier waniliowy i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo obie mąki, które wcześniej przesiać z proszkiem do pieczenia.Wlać jeszcze olej oraz ajerkoniak.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Gotowe przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 9