Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka Karolinka

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na ciasta. Babka Karolinka to nasza dzisiejsza propozycja. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, mąki ziemniaczanej oraz pszennej, oleju i ajerkoniaku. 
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 op cukier waniliowy 
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl ajerkoniaku
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbić jajka.
    Wsypać do nich cukier puder oraz cukier waniliowy i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo obie mąki, które wcześniej przesiać z proszkiem do pieczenia. 
    Wlać jeszcze olej oraz ajerkoniak.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Gotowe przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *