Znakomite przepisy na zupy/kremy. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na gęsty krem pieczarkowy Teresy. Do jego wykonania potrzebujesz: pieczarek, bulionu warzywnego, marchewki, pietruszki i ziemniaków.
Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ szkl śmietany
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pieczarki obrać i drobno pokroić.Obraną cebulę posiekać.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem i przesmażyć.Wówczas dodać do niej pieczarki i lekko przesmażyć.Następnie dodać obraną pietruszkę, marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.Dodać od niego śmietanę.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować.
Liczba porcji: 4