Wypróbuj przepis Kornela na pyszne, soczyste szaszłyki. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mięsa wieprzowego, musztardy, czosnku oraz ziół i przypraw.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 3 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Wieprzowinę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do miseczki przełożyć musztardę.Dodać do niej olej, ocet winny i razem dokładnie wymieszać.Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, tymianek i majeranek.Wrzucić listki laurowe i całość dokładnie wymieszać.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Marynować przez kilka godzin.Następnie nadziewać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 6