Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite mięsa. Dziś przepis na pieczoną karkówkę. Do wykonania tego przepisu oprócz karków ki potrzebujesz: oliwy z oliwek, czosnku i ziela angielskiego.
Składniki:
- 2 kg mięsa
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 goździki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek, ziele angielskie, listki laurowe oraz goździki.Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie wstawić mięso do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4