Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Tym razem przepis na żeberka pomysłu Kazimierza. Przepis zawiera: żeberka, miód, koncentrat pomidorowy i zioła.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- ½ szkl miodu
- 50 ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić.Następnie do miseczki przelać miód.Dodać do niego koncentrat pomidorowy i olej.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić bazylię, tymianek oraz oregano.Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki na kilka godzin, im dłużej będą się marynować tym lepiej.Zamarynowane upiec w piekarniku lub położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4